ATITUDINEA ESTE TOTUL: IATĂ CUM SĂ-ȚI PĂSTREZI ATITUDINEA POZITIVĂ

de John C. Maxwell

Nu sunt neapărat un fan al televizorului, iar când îl pornesc, de obicei pe jumătate mă uit la TV, pe jumătate lucrez la altceva. Însă uneori, înveți lucruri interesante din cele mai neașteptate locuri. Așa s-a întâmplat recent, când o reclamă la băutura sportivă Gatorade, mi-a atras atenția.

Reclama prezenta câțiva dintre cei mai buni atleți, ca Michael Jordan și fundașul Peyton Manning, care s-au remarcat prin inabilitățile lor— eșecul lui Jordan de a juca baschet în echipa școlii, sezonul de debut al lui Manning, care a fost îngrozitor — și cum aceste înfrângeri le-au dublat implicarea.

Ce mesaj puternic! Până și fundașul Matt Ryan de la Atlanta Falcons și-a făcut o apariție, recunoscând ca a fost o a patra repriza ieșită din comun a meciului din toamna lui 2017 la Super Bowl, pentru echipa Patriots și sugera că și el evoluează din experiențele avute.

Uneori, vine momentul în care ne gândim să ne reîncărcăm, să ne reîmprospătăm și să ne redefinim. Oamenii, în asemenea momente, vor face orice: de la a merge la sala de fitness și până la participarea la o tabără spirituală.

Indiferent dacă ai 15 sau de 50 de ani, perspectiva ta despre viață este întotdeauna în construcție.

Aceste eforturi sunt vrednice, dar există o schimbare pe care o putem face și care ne modifică viața, la fel ca în cazul acelor sportivi renumiți. Ceea ce a făcut fiecare dintre ei a fost să își modifice atitudinea. Ei au privit viața prin „lentile pozitive”, indiferent de ce le-a ieșit în cale. Acel optimism le-a fost combustibilul, i-a ajutat să se concentreze și le-a permis să privească eșecurile cu alți ochi.

Atitudinea poate fi prietenul nostru cel mai bun sau cel mai mare dușman. Poate fi bibliotecarul trecutului, vorbitorul prezentului și profetul viitorului nostru. Pe scurt, cred că atitudinea este cel mai important factor determinant al calității vieții noastre.

Există oameni care par în permanență plini de viață și a căror fire pozitivă pare a fi înnăscută, asemenea culorii ochilor. Dar atitudinea nu este o stare permanentă. Indiferent dacă ai 15 sau 50 de ani, perspectiva ta spre viață este mereu în construcție. Nu este niciodată prea târziu să o schimbi. Dacă atitudinea ta te dezumflă, iată cum să revii la sentimente mai bune.

1. Evaluează-ți atitudinea actuală.

Acesta este cel mai greu pas din proces. Vei avea nevoie să te detașezi de tine însuți și să arunci o privire obiectivă asupra modului în care reacționezi la anumite situații.

• Identifică sentimentele pe care le ai în legătură cu problema. Ce atitudini te fac sa te simți cel mai prost în legătură cu tine însuți?
• Identifică-ți problema comportamentală. Ce acțiuni creează un conflict între tine și ceilalți?
• Identifică-ți problema de gândire. Ce gânduri îți controlează mintea?

2. Scrie o declarație de scop

Dacă cel mai mare defect al tău este lipsa de răbdare cu alții, de exemplu, promite-ți să inspiri profund, să-i asculți mai atent și să îți dezvolți empatia – abilitatea de a vedea situațiile prin ochii celorlalți oameni. În cazul în care slăbiciunea ta este să te plângi mere, învață să zâmbești, să rostești cuvinte pozitive sau, dacă toate acestea nu au succes, să te liniștești în întregime.

3. Găsește cuvinte noi.

Dacă ai încerca să-i motivezi pe ceilalți, le-ai da energie nu-i așa? Ai oferi cuvinte de sprijin, încurajare și inspirație.

Faci la fel și pentru tine? Am întâlnit atât de multe persoane — persoane cu un potențial extraordinar — pe care o voce internă auto-sabotoare le-a schimbat. Nu pot. Mă îndoiesc. Nu cred. Nu am timp. Mă tem. Nu cred.

Această îndoială de sine ne întunecă atitudinea, ne limitează succesul și ne umbrește viața. Remediul este simplu: schimbă-ți limbajul. Eu pot. Mă aștept la cele mai bune lucruri. Știu. Îmi voi face timp. Sunt sigur. Eu cred.

4. Reproiectează-ți tiparele de gândire.

Sentimentele provin din gândurile noastre. Le putem schimba dacă ne schimbăm tiparele de gândire.

Cele care ne determină fericirea sunt gândurile noastre și nu circumstanțele. Deseori, oamenii sunt convinși că vor fi fericiți atunci când vor atinge un anumit obiectiv. Când o fac, sunt surprinși și dezamăgiți să descopere că nu se simt împliniți. Ceea ce nu realizează este că umplerea minții cu gânduri bune în fiecare zi, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața lor, va aduce mai multă satisfacție per total decât realizarea unui obiectiv, oricât de bine ar realiza acel obiectiv.

5. Dezvoltă obiceiuri sănătoase.

O atitudine nu e nimic mai mult decât un obicei de gândire. Obiceiurile nu sunt instincte, sunt acțiuni dobândite. Ele nu se întâmplă pur și simplu, ci sunt cauzate. Mulți oameni permit obiceiurilor să-i controleze. Asta e bine, dacă obiceiurile ne sporesc calitatea vieții. Dacă nu, ei bine, viața devine într-adevăr tulbure. Îți poți schimba obiceiurile. Iată cum:

Lista obiceiurilor tale nesănătoase:

•  Găsește cauza sau cauzele principale care stau în spatele lor.
•  Găsește un obicei bun cu care să înlocuiești un obicei nesănătos.
•  Acționează pentru a dezvolta acest lucru.
•  Exercită zilnic acest nou obicei.
•  Răsplătește-te și observă avantajele acestui nou obicei.

Reține că schimbarea obiceiurilor este un proces, așa că nu te speria dacă nu vezi rezultate peste noapte. Primele etape vor fi și cele mai dificile. Obiceiurile nesănătoase vor să rămână la putere. În etapele de mijloc, te afli în fața unei așa-zise bariere și încerci să te hotărăști dacă să treci complet pe cealaltă parte sau să te întorci la vechile obiceiuri. În etapa finală, vei corecta cu succes un defect și te vei bucura de schimbarea atitudinii care vine odată cu asta. Dar atenție: complăcerea este dușmanul tău. Întreabă pe oricine a pierdut din greutate doar pentru a o pune la loc.

Întorcându-ne la reclama pentru Gatorade, unde marea jucătoare de tenis Serena Williams se uita direct la cameră, cu privirea fixă. Secretul ei pentru victorie este să fie „de partea greșită a cele mai mari înfrângeri”, cu referire la uimitorul ei eșec din 2015, la US Open, în fața Robertei Vinci, o jucătoare neimportantă din Italia.

Doi ani mai târziu, ea a devenit singurul jucător de tenis din istorie (atât în tenisul masculin, cât și în cel feminin), care a câștigat 23 de titluri de single Grand Slam în era Open.

„A trebuit să învăț să lupt toată viața mea — a trebuit să învăț să o fac cu zâmbetul pe buze,” a spus ea. „Dacă zâmbești, lucrurile vor funcționa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *