PRINCIPALUL MOTIV PENTRU CARE OAMENII NU REUȘESC ÎN VIAȚĂ

de ADRIAN PUIU / Membru JOHN MAXWELL TEAM

Cu toții avem un potențial infinit, însă cu toate acestea, nu toți reușesc să își atingă potențialul. Astfel că, îți adresez următoarea întrebare: Care crezi că este principalul motiv pentru care nu toți oamenii reușesc la atingerea potențialului lor?

Sunt sigur că am putea adăuga o multitudine de motive listei noastre, dar numai unul singur are un impact deosebit și contribuie la crearea unei piedici în atingerea întregului nostru potențial, respectiv, stima de sine scăzută.

John Maxwell m-a pus pe gânduri atunci când l-am auzit pentru prima dată spunând că: “Dacă consideri că valorezi puțin, atunci să fii sigur că ceilalți nu vor crede că valorezi mai mult.”

De ce? Pentru că mi-am dat seama că totul pleacă de la imaginea pe care noi o avem despre sine, iar această imagine este conturată, definită, de cuvintele folosite.

N-am să uit niciodată acea dimineață în care am amânat alarma, iar după câteva ore când mă trezisem, m-am blamat spunându-mi că ”sunt un fraier pentru că iar am amânat alarma”. A fost un moment de trezire. Spun asta pentru că mi-am dat seama că cea mai importantă persoană cu care vorbesc zilnic, sunt chiar eu.

Așa că te încurajez să faci o introspecție legată de modul în care vorbești cu tine. Te încurajezi sau te critici?

Poți să-ți amintești de câte ori ți s-a spus “Nu, nu poți” comparativ cu “Da, poți”?! Studiile arată că până la vârstă de 70 de ani, auzim “Nu, nu poți” de aproximativ 150.000 de ori iar “Da, poți”, de numai 5,000 de ori.

Te încurajez ca astăzi să ai o introspecție și să descoperi cuvintele pe care le folosești deoarece acestea au un impact foarte mare asupra subconștientului tău, dar și a altora.

Un alt lucru care ne poate afecta imaginea de sine este modul în care noi ne comparăm cu ceilalți. E normal să ne vină în minte întrebarea: “Ce pot face când văd în jurul meu oameni care știu mai multe decât mine, care au ajuns mai departe decât mine?”

N-am să-l uit niciodată pe Mark Buttler, un om extraordinar pe care l-am întâlnit în Abu Dhabi, și care, la vremea respectivă, era vicepreședinte în una din cele mai mari școli din Emiratele Unite Arabe. După a ținut un discurs în fața a 30 de persoane, am mers să-l felicit pentru modul în care a vorbit, ocazie cu care mi-a povestit cum în urmă cu aproximativ 5 ani, a avut un discurs similar și a transpirat atât de tare încât transpirația lui a trecut prin sacou, iar principalul motiv era faptul că el se compara cu cei din jurul său, fapt ce-l intimida.

După ceva vreme, Mark a descoperit secretul: “Comparația cu ceilalți te poate doborî. În schimb, comparația folosită într-un mod pozitiv, te poate ajuta să crești exponențial”.

Cum a folosit el comparația într-un mod pozitiv? Ei bine, a început să se uite la oamenii de succes din jurul lui și a început să se inspire de la ei. A început să se întrebe “Oare dacă ei au reușit, eu de ce nu aș reuși?” Așa că pas cu pas, el a folosit dorința lui de a se compara în permanență cu alții, într-un mod pozitiv. A început să se inspire în permanență de la cei din jurul său, lucru ce l-a propulsat de la poziția de voluntar în cadrul departamentului de administrație, la poziția de vicepreședinte al școlii.

Și pentru că vorbim despre încrederea în sine și despre modul în care putem să lăsăm blocajele din a ne putea atinge potențialul infinit, nu avem cum să lăsăm “Vampirii de visuri” în afara discuției, iar asta deoarece oricât de mult am vrea să nu îi avem în viața noastră, ei tot există.

“Vampirii de visuri” sunt acei oameni care vin mereu la tine și îți spun că “Nu, nu se poate” și fac orice le stă în putință să te descurajeze astfel încât să îți dorești să renunți. Sunt peste tot. Sunt parte din familia noastră, din prietenii noștri, îi întâlnim la muncă și pe stradă. Personal, am identificat 5 întrebări care mă ajută de fiecare dată să trec mai ușor peste momentele în care aceștia ajung la mine și îmi sug toată energia.

● Care este respectul pe care îl am pentru abordarea pe care această persoană o are asupra situației și asupra mea?
● Eu cred această persoană de fiecare dată?
● Care este succesul pe care această persoană îl are în viața ei?
● Este expertă în domeniu?
● Cu ce mă ajută ceea ce împărtășește cu mine chiar acum?

Aceste 5 întrebări mi-au schimbat viața, pentru că mi-am dat seama că unii oameni ajung în apropierea noastră și au o atitudine care ne rănește și un mod care nu este respectuos, iar alții vin și ne spun, de fiecare dată când ne întâlnesc, că ceea ce vrem să facem nu va merge, că nu vom reuși.

Așa că propun, ca atunci cand ne aflăm în astfel de situații, să ne întrebăm: “De ce ar trebui să las pe cineva să continue să-mi fure încrederea în mine?”

De asemenea, este important să ne gândim la expertiza și succesul avute de persoanele care se consideră buni ”sfătuitori”. De ce? Pentru că sunt sigur că nu vei dori să înveți să conduci o mașină de la o persoană care nu are permis de conducere și nici măcar nu a văzut vreodată cum arată o mașină.

Așa că, tot astăzi, te încurajez să acționezi în acea direcție care îți va da încrederea de care ai nevoie, pentru ca astfel să-ți poți atinge orice obiectiv scontat.

Alege să vorbești frumos cu tine, alege-ți cuvintele cu grijă și asigură-te că te încurajezi constant.

În al doilea rând, alege să nu te mai compari cu cei din jurul tău, ci să te inspiri de la cei care au reușit să aibă succesul pe care tu vrei să-l ai. Și nu în ultimul rând, alege să stai departe de “vampirii de visuri” care încearcă să facă tot ce le stă în puțină pentru a-ți fura visul.

Nu uita că te-ai născut într-un mod perfect și ai un potențial infinit, așa cum are fiecare persoană de pe această planetă. Totul depinde de ceea ce vei face astăzi, chiar acum, astfel încât să ajungi mai aproape de cea mai bună variantă pe care chiar tu o poți construi pentru tine.

Te încurajez, așadar, să acționezi! Acțiunea este singura diferență între cei care au rezultate și cei care doar își doresc să le aibă.

One reply on “PRINCIPALUL MOTIV PENTRU CARE OAMENII NU REUȘESC ÎN VIAȚĂ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *