CUM TE AJUTĂ OBICEIUL RELAXĂRII ȘI RECOMPENSĂRII

de ADRIAN PUIU / Membru John Maxwell Team România

Sunt Adrian Puiu, și astăzi sunt fericit să împărtășesc cu tine un obicei care mie îmi place extraordinar de mult: obiceiul de a te relaxa și în același timp de a te recompensa.

M-am inspirat din cartea Cele 15 legi ale dezvoltării personale” a lui John Maxwell, care vorbea în capitolul privind „legea oglinzii”, despre cât de important este să sărbătorești în fiecare zi micile victorii și să te recompensezi. În felul acesta îți alimentezi stima de sine.

Pentru mine, partea aceasta a avut un impact major.

Poate te-ai întrebat de ce nu te simți întotdeauna pe deplin satisfăcut, deși faci lucrurile bine?

Și eu mi-am pus la un moment dat această întrebare. Mi-am dat seama că atunci când am început să fac bine anumite lucruri, treceam de multe ori prea repede la următorul, apoi la următorul lucru, și astfel ajungeam să fiu foarte obosit și să nu mă bucur de reușitele mele. Mă gândeam că fac o grămadă de lucruri care îmi ies bine, dar nu mă simțeam încă pe deplin satisfăcut.

Ce anume m-a ajutat să simt mai multă satisfacție față de munca mea?

Când am descoperit partea legată de micile recompense, mi-am zis: „este incredibil!”

De ce? Pentru că am început să leg absolut fiecare activitate în care am succes și rezultate bune, de o RECOMPENSĂ pe care eu mi-o ofer.

De exemplu, dacă am avut o zi productivă, dacă grupurile mele de studiu au ieșit super bine, dacă toate activitățile mele au fost OK, la sfârșitul acelei zile fac o pungă de pop-corn, apoi mă așez pe canapea și mă uit la un episod dintr-un serial preferat, de obicei o comedie.

Iată cum m-au ajutat pe mine recompensele și momentele de relaxare să mă bucur de realizările mele!

Am început să-mi spun că după o zi de muncă productivă, ori după o săptămână încărcată, „merit să mă răsfăț”.

Acum îmi sărbătoresc lucrurile bine făcute și realizările într-un mod cât mai plăcut. De exemplu, într-o zi, pe la trei și jumătate după amiază, când am terminat ultima sesiune de coaching, am sărit repede în mașină și m-am dus la o piscină. M-am deconectat, am ascultat muzică, apoi, fiind atât de relaxat, chiar am adormit pe un șezlong.

Cu bateriile încărcate, am mai avut apoi o ședință de mentorare cu o cunoștință din Dubai, pe care o cunosc de mai bine de un an.

Mi-am zis: „MERIT să fac lucrul acesta, pentru că am avut o săptămână fantastică și super productivă.”

Aici este secretul: să ai niște activități de relaxare, niște activități de deconectare sau niște activități care pur și simplu te ajută să te simți bine, ori de câte ori vrei să celebrezi o reușită, ori să te recompensezi pentru ceva ce tu ai făcut bine. Asta te va motiva mai mult, și îți va da energie pentru următoarea activitate, pentru următorul succes.

Cum ai putea să ai și tu mai multă satisfacție pentru munca și realizările tale?

Poate de multe ori te relaxezi la o cafea, ori faci un lucru care îți place în acea zi, ori poate socializezi cu prietenii la prânz sau poate ai parte de o cină romantică cu partenerul sau partenera de viață.

Tot timpul faci lucruri care îți plac ori care te relaxează, însă poate nu întotdeauna le asociezi cu faptul că sărbătorești reușitele de peste zi, ori că te recompensezi pentru ele.

Ca să ai mai multă satisfacție, motivare și stimă de sine, îți propun să legi în mod conștient aceste momente de relaxare cu reușitele tale de peste zi.

Uită-te în oglindă și spune-ți: „Bravo! Îmi place de mine, sunt mândru de mine astăzi, pentru că am reușit. Merit să mă relaxez, să celebrez… pentru asta!”

Stabilește-ti pe hârtie obiective, iar când le îndeplinești, propune-ți felul în care vrei să te recompensezi pentru acest lucru. Poate vrei să ieși la o cafea, ori să petreci timp cu familia ta.

Ce se întâmplă deosebit când începi să te recompensezi pe tine, sărbătorind realizările tale?

Când îți atingi obiectivele și le sărbătorești, îți garantez că atunci când te vei privi în oglindă vei fi mult mai mândru de tine. Vei fi mult mai încrezător, iar stima de sine îți va crește foarte mult. Acesta este un lucru extraordinar de important!

De asemenea, când te relaxezi și te recompensezi mai des, cu scurte vacanțe, ai toate șansele să-ți dublezi productivitatea. Aceste mini-vacanțe te ajută să-ți încarci bateriile și să devii mai relaxat.

Îți recomand să faci o schimbare: pleacă undeva prin țară, petrece cu familia momente relaxante, măcar câteva zile pe lună. Obiceiul intenționat al relaxării și al recompensării îți aduce mai multă energie și productivitate.

Îți promit că aceste lucruri te ajută să faci o diferență vizibilă în viața ta.

Poți începe să planifici chiar ACUM felul în care vrei să sărbătorești ori să te relaxezi drept recompensă pentru atingerea obiectivelor și realizărilor tale.

John Maxwell este într-o continuă căutare de lideri care sunt cu adevărat dedicați să îndrume oamenii printr-o influență pozitivă. Tu te numeri printre acești lideri?

Click aici pentru a programa o discuție gratuită și fără obligații cu un coordonator de program și află cum te poate ajuta în viață și în afaceri Programul John Maxwell Team de dezvoltare a abilităților de leadership, coaching, comunicare și formare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *