EMOȚIILE ȘI VORBITUL ÎN PUBLIC

de PAULA IONESCU / Mentor Metoda Maxwell de Comunicare

Sunt multe întrebări pe care le primesc atunci când vine vorba de vorbitul în public, dar cred că este una care se repetă foarte des.

„Paula, cum fac să scap de emoții? Doar gândul că trebuie să mă ridic și să vorbesc în fața oamenilor mă face să tremur, îmi face inima să bată mai tare și palmele să îmi transpire!”

Vrei să fiu sinceră cu tine?

Știu exact despre ce vorbești! Am trecut prin așa ceva, am trecut prin momente în care emoțiile mă copleșeau și tot ce îmi doream era să se termine totul cât mai repede.

Fiecare moment în care trebuia să vorbesc în fața oamenilor venea cu un pachet întreg de trăiri pentru mine și așteptam cu nerăbdare momentul în care să pot să scap de toate acele emoții.

Anii au trecut și eu mi-am dat seama de un lucru… mi-am dat seama că este perfect normal să ai emoții la începutul unui discurs, ba uneori este chiar de dorit să ai pentru că nu ai cum să dai din ceea ce nu ai, nu-i așa? Nu ai cum să transmiți emoții dacă tu nu ai emoții.

Am înțeles că în realitate întrebarea nu este cum fac să scap de emoții, ci cum fac să îmi controlez emoțiilecum fac să le folosesc în avantajul meu pentru a mă asigura că mesajul meu are și mai mult impact.

Astăzi vreau să împărtășesc cu tine 5 modalități prin care poți să transformi emoțiile din ceva negativ în ceva util.

1. Devino bun

Hai să ne gândim la prima zi de școală, la prima întâlnire sau la prima zi la noul loc de muncă.

Probabil emoțiile erau acolo cu noi dar nu ni s-a părut nimic anormal pentru că experimentam ceva nou, ceva necunoscut, ni se părea normal să avem emoții în astfel de situații. După ce a trecut puțin timp și ne-am acomodat cu situațiile respective, acele emoții au început să nu ne mai afecteze.

Eu vin și te întreb: de ce nu ne gândim la fel cu privire la vorbitul în public? De ce nu ne gândim că poate e ceva nou, ceva necunoscut și poate e normal să avem astfel de trăiri?

Cei mai mulți oameni (m-am numărat și eu printre ei) stau frumos deoparte și spun „am să vorbesc în public când am să devin confortabil cu asta”.

Dar vin și te întreb, crezi că devenim confortabili stând deoparte și așteptând?

Vom deveni confortabili cu vorbitul în public vorbind în fața oamenilor. 

De aceea, mereu le spun oamenilor. Caută un mediu sigur, un mediu prietenos și un mediu profesionist în care poți să devii bun, poți să devii confortabil, poți să transformi noul și necunoscutul într-o plăcere.

Găsește-ți locuri în care să pui în practică ceea ce înveți și vei vedea cum fiecare discurs, fiecare prezentare va fi o cărămidă solidă pentru fundația încrederii tale. 

2. Pregătește-te, pregătește-te, pregătește-te

Nimeni nu a devenit bun peste noapte și nimeni nu a devenit bun fără să se pregătească.

Te va ajuta foarte mult să alegi un subiect care să te intereseze cu adevărat, care să te pasioneze, care să te entuziasmeze; pentru că de fiecare dată când vorbim despre lucruri care ne plac, ne simțim mai relaxați.

Fă-ți timp și pregătește-ți discursul sau prezentarea pentru că încrederea nu este nimic altceva decât pregătire. 

Cu cât aloci mai mult timp pregătirii tale, cu atât mai mare va fi încrederea ta în tine și în discursul tău.

Pregătirea adecvată a discursului poate diminua tracul cu până la 75%.

Și așa cum îmi place mie să amintesc mereu, pregătirea adecvată include practică adevărată. 

Așa că, pregătește-te, pregătește-te, pregătește-te!

3. Folosește-ți imaginația

Spuneam mai devreme că de multe ori emoțiile și tracul apar atunci când sunt lucruri noi sau necunoscute și că odată ce devenim confortabili cu situațiile respective, emoțiile devin aliații noștri.

Ne putem acomoda cu vorbitul în public prin practică, dar putem să ne folosim și de imaginație.

Putem să ne imaginăm că suntem pe scenă, suntem în fața oamenilor și ne susținem discursul. Putem să ne observăm în timp ce susținem discursul, să ne observăm relaxați, naturali, încrezători. Putem să observăm publicul nostru, reacțiile oamenilor, stările lor.

Concentrează-te pe aspectele pozitive, nu lăsa gândurile negative să apară în peisaj. Recunoaște că ai emoții, însă imaginează-ți cum toate acele emoții te ajută să livrezi o prezentare cu impact.

Imaginația te ajută să eviți necunoscutul, să controlezi situația și să gestionezi tracul, însă atenție: nu funcționează de una singura! 

4. Fii conștient că majoritatea emoțiilor nu sunt vizibile

Adevărul este că discursul nostru arată mult mai rău în mintea noastră decât arată în realitate.

Doar noi simțim toate acele emoții. Simțim inima cum bate tare, simțim picioarele cum ne tremură, simțim palmele cum ne transpiră și avem impresia că oamenii din public văd toate aceste lucruri așa cum le vedem și noi.

Dar nu e chiar așa. Nu e deloc așa.

Doar o fracțiune din toată agitația pe care noi o simțim este vizibilă și la exterior.

Și dacă nu mă crezi, înregistrează un video și uită-te la el.

Acesta este unul dintre exercițiile mele preferate pe care le propun colegilor din programul John Maxwell Team.  Oamenii vin și ne spun câte emoții aveau și când ne uităm la înregistrare, zic: „hai că nu s-a văzut așa cum mi-am imaginat”.

Noi trăim în interior toată acea experiență, dar cei din public observă doar o mică parte din toate acele trăiri, așa că nu mai lăsa asta să te oprească. 

5. Nu te aștepta la perfecțiune

Credeai că scăpăm fără să discutăm despre perfecțiune?

Îmi aduc și acum aminte cum spuneam că îmi voi susține primul discurs când mă voi simți 100% pregătită și când voi fi sigură că va ieși perfect.

Știi cam pe când urma să se întâmple asta?

Nu în viața asta. 

„Unul dintre principalele motive pentru care oamenii sunt atât de îngrijorați că vor face o greșeală atunci când vorbesc în public este că percep vorbitul drept un act performativ, iar nu drept un act de comunicare. Ei au impresia că oamenii îi evaluează conform unei scale a perfecțiunii absolute, pe care fiecare cuvânt pronunțat greșit sau fiecare gest stângaci va fi notat în detrimentul lor.”

Dar nu e așa. Nu e deloc așa. Gândește-te la tine ca ascultător… tu cauți perfecțiunea în vorbitor?

Nu căutăm perfecțiunea în alții… atunci de ce insistăm să fim noi perfecți?

Perfecțiunea asta este doar o scuză bună care a ținut prea mulți oameni departe de ceea ce puteau să realizeze. 

Emoțiile pot deveni aliații noștri si ne pot ajuta mult în transmiterea unui mesaj cu impact și de impact. Cum ar fi dacă în loc să încercăm să scăpam de ele, le-am folosi în avantajul nostru?

În final aș vrea să îți mai las câteva recomandări pentru a scăpa de tensiune înaintea unui discurs:

  • Încordează și mai apoi relaxează lent mușchii picioarelor sau strânge pumnii și apoi desfă-i;
  • Respiră de câteva ori lent și profund (respiratul sacadat nu face nimic altceva decât să crească tensiunea)
  • Fii foarte bine pregătit pentru partea de început (studiile arată că undeva după 30-60 de secunde vorbite, nivelul de anxietate scade);
  • Uită-te la oameni, fii acolo pentru ei, comunică cu ei și amintește-ți că este despre ei.
  • Bucură-te de întreaga experiență.

Fiecare pas de acțiune te va face mai bun. Fiecare discurs te va face mai bun și te va duce la un discurs mai bun. Dă-ți voie să crești, dă-ți voie să devii mai bun.

Poți face acum pasul spre a-ți dezvolta abilitățile de vorbitor în public alături de noi, în John Maxwell Team, unde echipa de profesori naționali și internaționali se vor asigura că te susțin în tot acest proces de dezvoltare.

👉 Intră aici și completează formularul, iar un coordonator de program te va contacta în cel mai scurt timp posibil pentru a afla dacă Programul John Maxwell Team este potrivit pentru tine.

Ești la o decizie distanță să faci asta. Tu ce decizi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *