ÎNTREBĂRILE SCHIMBĂRII

de John C. Maxwell

Oamenii fac foarte rar lucruri din motivele altora. Ei sunt motivați de propriile speranțe, scopuri și aspirații. Obiectivul unui lider nu este să-și convingă echipa de viziunea sa, așteptându-se ca cei din echipă să accepte ceva ce vine din exteriorul lor. Mai degrabă, responsabilitatea liderului este să le arate modul în care viziunea sa se conectează cu nevoile și dorințele din interiorul fiecărui membru din echipă. În acest fel, viziunea nu mai este pur și simplu exprimată cu scopul de a convinge, ci împărtășită cu scopul de a fi asimilată.

În loc să-i punem pe ceilalți la locul lor, trebuie să ne punem în locul lor, privind lucrurile din perspectiva lor. Cum se întâmplă acest lucru? Prin adresarea unor întrebări bune. Cu toate acestea, înainte de a ști ce să întrebăm, trebuie să înțelegem câteva principii fundamentale despre cum se comportă oamenii.

Principii referitoare la oameni, care au trecut testul timpului

Oamenii întotdeauna se vor pune pe ei înșiși pe primul loc.

Oamenii sunt capabili să acționeze altruist în numele celorlalți, desigur, dar motorul care stă la baza comportamentului uman este interesul propriu.

Oamenii sunt mai mult conduși de emoții decât de logică.

„Când vă confruntați cu oamenii, amintiți-vă că nu aveți de-a face cu creaturi mânate de logică, ci cu creaturi stăpânite de emoții, creaturi dotate cu prejudecăți și motivate de mândrie și vanitate.” ~ Dale Carnegie

Oamenii își prețuiesc propriile opinii mai mult decât opiniile celorlalți.

Dacă am fi sinceri, ar trebui să recunoaștem ca adesea ținem la o idee nu pentru că este genială, ci pur și simplu pentru că este a noastră.

Oamenii văd lucrurile în funcție de cine sunt ei.

Vedem lumea așa cum suntem noi și nu așa cum este ea cu adevărat. Lentilele prin care oamenii văd viața sunt modelate de experiențele lor trecute, de starea de spirit din prezent și de atitudinea dominantă.

Oamenii se vor gândi să își schimbe perspectiva asupra vieții numai atunci când se vor simți înțeleși.

Oamenii vor opune mai multă rezistență față de tranziții atunci când le este ignorată vocea sau contribuția în procesul de schimbare.

Întrebările pe care ar trebui să le pună liderii despre oamenii pe care îi conduc

Ținând cont de aceste adevăruri fundamentale despre natura umană, un lider nu se poate aștepta ca fiecare persoană din echipă să fie motivată de un set identic de interese. Deci, în loc să se adopte o abordare unică pentru a-i convinge pe ceilalți să se schimbe, un lider înțelept personalizează comunicarea în funcție de fiecare individ.

1. Care este pasiunea lor? Aceasta determină ce vor face
2. Care este talentul lor? Aceasta determină ce pot face.
3. Care este temperamentul lor? Aceasta determină perspectiva și modelele de comportament.
4. Care sunt valorile lor? Aceasta determină convingerile și prioritățile lor.
5. Care este poziția lor? Aceasta determină teritoriul și gândirea lor.
6. Care este relația noastră? Aceasta determină dorința lor de a se schimba.

Numai atunci când liderul va pune aceste întrebări și va analiza cu atenție răspunsurile lor, va avea posibilitatea să conducă oamenii cu succes – în mod diferit, dar cu succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *